Kız çocuklarında İdrar Yolu Enfeksiyonu’nun (İYE) oldukça yaygın bir rahatsızlık olduğunu dile getiren  Uzm. Dr. Neşe Yar, özellikle okul öncesi çağdaki kız çocuklarında daha sık görüldüğünü ifade etti. Yar,  “İdrar yollarında bulunan bakterilerin enfeksiyona neden olması sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlık, çocukların sağlığını olumsuz etkileyebilir ve tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilir. İYE’nin en yaygın belirtileri arasında idrar yaparken ağrı ve yanma hissi, sık idrara çıkma, idrarın renginde değişiklik, idrar yolu etrafında ağrı ve yüksek ateş bulunmaktadır.” dedi.

İdrar yolu enfeksiyonu nedir?

Egepol Hastaneleri doktorlarından Uzm. Dr. Neşe Yar, idrar yolu enfeksiyonunun idrar yollarında bulunan bakterilerin enfeksiyona neden olması sonucu meydana gelen bir rahatsızlık olduğunu belirterek, “Çocuklarda İYE, özellikle kız çocuklarında daha sık görülür. İdrar yolları henüz gelişim aşamasındaki çocuklarda bakterilerin kolayca çoğalması ve enfeksiyona neden olması daha olasıdır. En yaygın nedeni Escherichia coli (E. coli) adı verilen bakteridir. Bu bakteriler genellikle bağırsaklarda bulunur ve kolayca idrar yollarına geçebilir. İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında idrar yaparken ağrı ve yanma hissi, sık idrara çıkma, idrarın bulanık ve koyu renkli olması, idrar yolu etrafında ağrı, yüksek ateş, iştahsızlık ve halsizlik bulunabilir.” şeklinde konuştu.

İYE nedenleri ve risk faktörleri

Çocuklarda İYE’ye neden olan faktörleri sıralayan Uzm. Dr. Neşe Yar, ”Anatomik bozukluklar, idrar yolu tıkanıklığı, idrar tutma alışkanlığı, hijyen eksikliği, bağışıklık sistemi sorunları ve genetik yatkınlık yer alır.” dedi ve şöyle devam etti: ” Anatomik bozukluklar, idrar akışını engelleyebilir ve bakterilerin çoğalmasına yol açabilir. İdrar yolu tıkanıklığı da sık İYE nedenlerinden biridir. Çocuklar, okulda veya sosyal ortamlarda tuvalet kullanmayı reddederek idrarlarını tutabilirler. Hijyen eksikliği, özellikle kız çocuklarında İYE riskini artırabilir. Bağışıklık sistemi sorunları da çocuklarda İYE’ye yatkınlığı artırır.” ifadelerine yer verdi.

İYE belirtileri ve tanısı

Neşe Yar, ‘İdrar Yolu Enfeksiyonu belirtilerinin yaşa ve cinsiyete göre değişebildiğini söyledi.. Yar, “İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi, sık sık idrara çıkma, idrar yolu çevresinde veya alt karın bölgesinde ağrı veya hassasiyet, idrar renginde değişiklik, idrar yaparken acı hissi, yüksek ateş, iştahsızlık, kusma veya mide bulantısı ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Tanı için idrar kültürü testi yapılır ve tedaviye uygun antibiyotiklerle başlanır. Tedavi edilmeyen İYE, böbrek hasarı ve diğer ciddi komplikasyonlara yol açabilir.” dedi.

İYE tedavisi ve önlenmesi

Tedavi sırasında çocuğun bol miktarda sıvı tüketmesinin önemini vurgulayan Yar, ”Ayrıca sıcak kompres uygulamak ve ateş düşürücü ilaçlar kullanmak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. İdrar yolu enfeksiyonunun tekrarlamasını önlemek için düzenli tuvalete çıkma alışkanlığı kazandırmak, doğru hijyen uygulamaları ve bol sıvı tüketimi önemlidir. Kız çocuklarda önden arkaya doğru silme alışkanlığı kazandırmak da enfeksiyon riskini azaltır.” diye  konuştu.

İYE ve böbrek sağlığı

İdrar yolu enfeksiyonu, tedavi edilmediğinde ciddi böbrek hasarına neden olabildiğine değinen Egepol Hastaneleri doktorlarından Uzm. Dr. Neşe Yar, enfeksiyonun yayılması ve böbreklerde uzun süre kalması, böbrek fonksiyonlarını bozabilir ve hatta kalıcı hasara yol açabileceğine dikkati çekti. Yar, ”Bu nedenle, çocuklarda İYE belirtileri fark edildiğinde hemen tıbbi yardım almak önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, böbrek sağlığını korumak için kritik öneme sahiptir.” dedi.

İYE ve idrar kaçağı

Yar, ”İdrar yolu enfeksiyonu, idrar kaçağına neden olabilir. Bu durum, idrarı tutma veya kontrol etme yeteneğini etkiler ve çocuklarda utanç ve kaygıya yol açabilir. İYE’nin erken teşhis ve tedavisi, idrar kaçağının önlenmesine ve çocuğun psikolojik sağlığının korunmasına yardımcı olur.” diye konuştu.

İYE önleme ve bilinçlendirme

İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için çocuklara uygun hijyen alışkanlıkları kazandırmanın önemli olduğunu söyleyen Yar şunları kaydetti:

“”Düzenli tuvalete çıkma alışkanlığı edinmeleri ve bol miktarda su içmeleri, enfeksiyon riskini azaltır. Ayrıca, çocukları önden arkaya doğru silme konusunda bilinçlendirmek ve tuvaletten sonra ellerini yıkamalarını teşvik etmek de önemlidir. Ebeveynler ve eğitimciler, çocukları İYE hakkında bilgilendirerek erken teşhis ve tedavinin önemini vurgulamalıdır. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla İYE’nin önlenmesine katkıda bulunmak, çocukların daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olacaktır.” 

 

 

 

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 9 kişi yakalandı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye’den Yunanistan’a yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 9 kişinin yakalandığını açıkladı.

Beşiktaş 1-1 Samsunspor

Süper Lig’de 3.lük mücadelesi veren Beşiktaş sahasında Yılport Samsunspor’u konuk etti. Mücadele 1-1 eşitlikle sona erdi.

TİP, Gökhan Zan’ın adaylığını geri çekti

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan’ın adaylığını geri çekti.

14 Mart Tıp Bayramında 197 Tıp Öğrencisine Beyaz Önlükleri Giydirildi

Harran Üniversitesi’nde Tıp Bayramı kutlamaları kapsamında hekimliğe ilk adımını atan geleceğimizin doktorlarına beyaz önlükleri giydirildi.