Türkiye son yıllarda tarımın ihmal edilmesiyle gıda ürünleri ithal eden bir ülke haline geldi. Tarımın ve çiftçinin sorunlarını çözmek için farklı politikalar uygulamaya konulsa da bir türlü istenilen sonuçlar alınamıyor.

Köyden kente göçün artması, arazilerin miras yoluyla küçük parçalara bölünmesi, artan girdi maliyetleri gibi pek çok nedenle çiftçiler geçimini sağlayamadığı için farklı iş arayışına giriyor. Tarım Bakanlığı’nın zaman zaman açıkladığı teşviklerde maalesef kalıcı bir etki sağlamıyor. Çiftçilik başka sektörlerde başka iş bulamayanların ya da köylerde yaşayan vatandaşların kerhen yaptıkları bir iş haline geldi.

                                   TARIM ARAZİLERİ GÜNDEN GÜNE BETONLAŞIYOR

Şanlıurfa’da son yıllarda yoğun bir şekilde tarım talanı yaşanıyor. Şehirde özellikle Harran’da ‘büyük ova koruma alanı’ ilan edilen araziler günden güne betonlaştırılıyor. Bu bölgede plan değişikliği var da bizim mi haberimiz yok? Birecik ,Halfeti,  Bozova, karaköprü, Ceylanpınar ,Hilvan ,Suruç, Viranşehir, Siverek ,Haliliye , Eyyübiye, Akçakale, Harran ilçesinde araziler tarım dışı kullanıma açılıyor. Peki, bu nasıl yapılıyor? Yöntem şöyle; arazi köylüden bir bedelle alınıyor ya da kiralanıyor. Tabi arazi sahibine teklif edilen bedel tarım yaparak elde edeceği gelirin çok çok üzerinde. O nedenle bu işe girişenler çok da zorlanmıyor. Sonra bu arazinin etrafı plakalarla kapatılıyor. Arazi içinde özellikle ağaçlar varsa sökülüyor. Zemin demir cürufu olarak adlandırılan karışım ya da molozla kaplanıyor ki burada ot dahi çıkmasın. Tarım arazisi olarak bilinen bu alan operasyon tamamlandıktan sonra üretim alanına, fabrikaya dönüşüyor. Kâğıt üzerinde tarım arazisi ve büyük ova koruma alanı vasfıyla korunduğu düşünülen bu alan günün sonunda fabrika ya da ticarethane olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan girişimin bir sonra ki aşamasını tahmin etmek zor olmasa gerek. Bu araziler 3-5 yıl bu şekilde kullanıldıktan sonra tarım vasfını yitireceği için otomatikman bir sanayi alanına dönüşecek. Sonucunda köylünün elinden alınan tarım arazileri korkunç bir rantla yeni sahibini zengin edecek.

                               DAĞ ETEKLERİ DURURKEN NEDEN TARIM ARAZİLERİ

Tarım Toprağı, Tabiat Anıtı ve Tabiatı Koruma Alanları, Mera alanları ve Sulak alanlar, Su havzaları, Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıkları, Tarihi yapılar, Tarihi sit alanlarına verilen her geçen gün artıyor. Şanlıurfa’da imar için dağ etekleri dururken, tarım alanları her geçen gün artıyor. Böyle giderse yıllar içinde Şanlıurfa’da tarım yapılacak alan kalmayacak. Bilimsel olarak yapılan çalışmalara göre Harran Ovası’nda yaklaşık 100 bin dönüm alan betonlaşmış. Özetle, Şanlıurfa’da tarım konusunda çok önemli gelişmeler var. Ancak önemli sorunlar da var. Tarım arazileri yoğun yapılaşma, betonlaşma tehdidiyle karşı karşıya.

                                                      “Tarım Alanları Betona Teslim”

Merak ediyorum, gözümüzün önünde cereyan eden bu tarım talanına kim dur diyecek?

                                                      TOPRAK BETONA DÖNERKEN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Haliliye ‘de sıkışmalı trafik kazası: 1 yaralı

Haliliye İlçesi’ne bağlı Şehitlik Mahallesi’nde meydana gelen sıkışmalı trafik kazasında bir kişi yaralandı.

Şanlıurfa’da Hatalı Park Denetimleri Sıklaştırıldı

Şanlıurfa’da trafik yoğunluğunun bulunduğu cadde ve sokaklarda trafik akışının sağlanabilmesi için, hatalı park yapan araçlara yönelik denetimler yoğunlaştırıldı.

Haydi Şanlıurfaspor Altay’ı yen galibiyetle başla

(RHA Ajans /RHA)-Şanlıurfaspor yeni sezona galibiyetle başlamak istiyor…

Şanlıurfa Aşevi gönülleri ısıtıyor

Şanlıurfa’da yaklaşık 33 yıldır hizmet veren Aşevi Derneği her gün 10 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı yapmaya devam ediyor.