Piyasaları hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli gündem maddeleri bekliyor. Para politikası tarafında TCMB yılın ilk PPK toplantısını Perşembe gü nü gerçekleştirecek. Ağırlıklı piyasa beklentisi sıkılaştırma adımlarının son bir faiz artırımı ile tamamlanacağı yönünde. Benzer şekilde ECB de aynı gün toplanacak. Resesyon riskinin ABD’ye kıyasla daha yüksek bulunduğu Euro Bölgesi’nde piyasa beklentisi Nisan ayında faiz indirimine işaret ederken Merkez Bankası’nın bu beklentilere ne derece paralel bir tablo çizeceğini takip edeceğiz.

Makroekonomik veri tarafında da haftanın ajandasında önemli veriler bulunuyor. 2024 yılında küresel büyümenin ivme kaybetmesi beklenirken hem ABD hem de Euro Bölgesi’nde açıklanacak PMI verileri ekonomik aktivitenin son durumuna ışık tutarak yıla nasıl bir başlangıç yapıldığını gösterecek. Bu hafta ayrıca ABD’de açıklanacak GSYH rakamı ile ülke ekonomisinin 2023 yılını nasıl bir büyüme oranı ile noktaladığını göreceğiz. Haftanın son işlem gününde açıklanacak olan PCE endeksi ise gelecek haftaki Fed toplantısı öncesinde piyasaların odaklanacağı bir diğer konu başlığı olacak. Siyaset tarafında ise geçen hafta Iowa’da gerçekleştirilen ön seçimlerin ardından yarın New Hampshire’daki seçimleri takip edeceğiz. 

TL: Ayın başından bu yana değer kaybı %2,5’e ulaşan TL’nin yeni haftada tamamen PPK toplantısına odaklanacağını ve Merkez Bankası’nın vereceği mesajlar doğrultusunda yön bulacağını tahmin ediyoruz. Bu kapsamda yukarı yönlü eğilim devam edebilecek olsa da piyasaların ağırlıklı olarak TCMB kararlarını bekleyeceğini düşünüyoruz. Haftanın ilk işlem günü itibarıyla içeride açıklanacak önemli bir makroekonomik veri bulunmuyor. Geride bıraktığımız Cuma günü ise TCMB piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarını açıkladı. Buna göre önceki ankette %41,2 seviyesinde bulunan 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi %40 sınırının altına inerek %39,09 olarak gerçekleşti. Enflasyon beklentilerindeki bu görünüm TCMB’nin faiz artırımlarında sona yaklaştığına yönelik algıyı kuvvetlendiriyor. Bu hafta üç tahvil ihraç edecek olan Hazine ise bir kira sertifikasının da doğrudan satışını gerçekleştirerek Ocak ayı borçlanma programını tamamlayacak. Bugün 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracını izleyeceğiz. 

Borsa İstanbul: Geride bıraktığımız hafta boyunca ağırlıklı olarak 8000-8100 bandında işlem gören BIST-100 endeksi Cuma günü ise bu bandın altına sarkıp kapanışı da bu bölgede yaptı. Böylece endeks Ekim ayından bu yana olduğu gibi 8150 puanı aşamazken geçen haftaki işlem bandını da aşağı yönlü kırarak negatif bir sinyal vermiş oldu. Özetle yukarı yönlü denemelere karşın endeksin momentum kazanmayı başarmadığını gördük. Mevcut durumda 7900 puanı ilk destek noktası olarak takip ediyoruz. Bu seviyenin de aşağı yönlü geçilmesi durumunda aşağı yönlü hareket alanının biraz daha genişlemesi beklenebilir. Böyle bir senaryoda sırasıyla 7850 ve 7800 puan seviyelerini izleyeceğiz. Görünümün anlamlı şekilde iyileşmesi içinse 8100 ve 8150’nin aşılması gerektiğini düşünüyoruz.

BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 8946.5 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 8884, 8813, 8750 ve 8679 destek olarak izlenebilir. 9010, 9081, 9144 ve 9215 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 30.47 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 30.4395, 30.3785, 30.3175 ve 30.2565 destek olarak izlenebilir. 30.5005, 30.5615, 30.6225 ve 30.6835 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak ÜnlüCo

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

“Mahzen-7” operasyonu “Memocan” lakaplı suç örgütü çökertildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-7” operasyonlarında elebaşılığını “Memocan” lakaplı Muhammed Uray’ın yaptığı organize suç örgütünün çökertildiğini açıkladı.

Şanlıurfa’da DEM Parti’nin adayları netleşti

DEM Parti’nin Şanlıurfa ve ilçe eş başkan adayları belli oldu.

Akçakale esnafından Başkan Yalçınkaya’ya tam destek

Seçim çalışmaları kapsamında 4’üncü esnaf buluşmasını gerçekleştiren Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya’ya esnaftan tam destek geldi.

Adana ‘da 5.5 şiddetinde deprem!

Adana ili Kozan ilçesinde saat 08.44’te 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.